5 Hasta 1 Katil: Terapist Mini Dizisi

Güneş Özcan
3 min readFeb 11, 2021

Yeni yılla birlikte yayın hayatına başlayan ve şuan tamamen ücretsiz olan Gain’de birbirinden farklı yapımları bulmak mümkün. Sadece mobilde kullanılabilen uygulamada genel olarak kısa süreli programlar, diziler ve belgeseller mevcut. Aynı zamanda düzenli canlı yayınlar da gerçekleştiriliyor.

Platformun dizilerinden biri olan Terapist en ilgi çekici yapımlardan bir tanesi. Psikolojinin popülerlik kazanmasıyla birlikte danışan-doktor ilişkilerinin işlendiği yapımları daha sık görür olduk, Terapist de bunlardan biri. Başrollerini Dolunay Soysert, Çağdaş Onur Öztürk, İlayda Alişan, Muhammed Uzuner, Murat Kılıç ve Zeynep Çamcı’nın paylaştığı dizide psikotik hastalıklar ve kişilik bozukluklarında uzman terapist Çetin’in eşinin ani ölümü merkeze alınıyor. Her bölümü ortalama 15 dakika olan ve toplamda 7 bölümden oluşan mini diziyi gelin yakından inceleyelim. Yazının bundan sonraki kısmı spoiler içerecektir.

Dizinin ilk bölümünde bize kısa bir şekilde hastalar ve hastalıklarıyla alakalı bilgiler verilir. Ayşe (Zeynep Çamcı) travmaya bağlı olarak oldukça hassas bir duygu-durum yapısına sahiptir. Kerem ise (Çağdaş Onur Öztürk) narsistik kişilik bozukluğu olan bir cerrahtır. Dolunay Soysert’in canlandırdığı Berna karakteri ise ikili ilişkilerinde sadistik eylemlerden zevk alan, öfke kontrolü olan bir kadındır. Özlem, (Berna Alişan) geçmişte yaşadığı travmatik bir anı yüzünden tanımadığı kişilerle cinsel birliktelikler yaşamaktadır. Son olaraksa bana göre en ilginç karakter olan Armağan (Murat Kılıç), yetişkin bebek sendromuna sahiptir.

Tüm bu hastalıklar ve hastalıklara neden olan geçmiş travmalar, ilerleyen bölümlerde sırayla bize aktarılır. Hastaların üzerinde durulma sebebiyse Çetin’in kanser hastası eşinin ölümüne, olay yerinde bulunan bir kanıttan ötürü bu hastalardan birinin neden olduğunun düşünülmesidir.

Diziyi bitirdiğimde 2. bölümden beri tahmin ettiğim kişinin katil çıkması beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. Bol bol psikolojik gerilim/polisiye izleyenler ne demek istediğimi anlayacaktır. Bunun yanısıra karakterlerin sahip olduğu arka planların yeterince detaylı çalışılmamış olduğunu hissettim. Bunu en belirgin Özlem karakterinde gördüm. Verilen travma hikayeleri daha fazla görselleştirilip izleyicinin daha yoğun bir şekilde hikayenin içine girmesi sağlanabilirdi. Sanıyorum ki Gain’in ‘Olabildiğince en kısa sürede anlatalım’ politikasından ötürü bu gerçekleştirilememiş ve sunulan hikayeler çok yavan kalmış.

En başarılı bulduğum oyunculuklar ise Murat Kılıç ve Çağdaş Onur Öztürk’ten geldi. Kerem her konuştuğunda iliklerinize kadar o megaloman kişiliği hissediyor ve sinir oluyorsunuz. Parfüm detayı burada çok iyi düşünülmüş. Armağan’da ise yetişkin bezi kullanırken hissettiği o rahatlığı ve güven duygusunu özellikle sinirlenip pantolonunu çıkarttığı ve ‘Ben buyum!’ dediği sahnede gördüm. Bu iki başarılı karakterin yanısıra Dolunay Soysert’in canlandırdığı Berna karakteri bir o kadar üstünkörü ve yapmacık geldi. Neredeyse her yerde görmeye alıştığımız dominant kadının partnerine sıcak mum dökme sahnesi burada da verilmiş, sado-mazo ilişkilere en yüzeysel kısmından bakılmış.

Son olaraksa Ayşe karakterinin katil çıkması önceden de belirttiğim gibi benim için en beklenilen senaryoydu sanırım. Diğer karakterlerin yanısıra Ayşe, en pasif görünen ve en kırılgan bünyeye sahip karakter. Özellikle bu karakterin seçilmesiyle bir twist etkisi yaratılmaya çalışılmışsa da bence başarısız olmuş. Yine de karakterin arka planını oluşturan hikaye, diğerlerine göre daha fazla görselleştirilmiş ve bu da onu daha etkileyici kılmış.

Eğer başka bir platform üzerinden verilip kısa süreli bölüm politikası ve mini dizi formatından çıkılsaydı, Terapist’in etkisinin daha büyük olabileceğine inanıyorum. Yine de Gain üzerinden takip edilebilecek yapımlardan birisi.

--

--

Güneş Özcan

Someone who is interested in marketing and advertising, cinema and art.