Dijital Trendler — Sayı 23

Güneş Özcan
3 min readNov 15, 2020

Yakın zamanda gerçekleşen dijital trendlerin bazılarını sizler için derledik.

Yayın İçi Reklamlar Artık Türkiye’de: Kullanıcıların platform üzerinden yaptıkları yayınlarda reklam yapmasına olanak tanıyan Facebook, bu özelliğini Türkiye’ye de açtı. Böylece video içerik üreticileri, yayınları üzerinden reklam geliri elde edebilecek. Reklam modeli olarak da Youtube’taki gibi bir model kullanılacak. Reklam vermeye uygun içerik üreten üreticiler, bu reklamları İçerik Stüdyosu’ndan yönetecek.

Whatsapp Alışveriş Devri:

Facebook grubunun chat platformu Whatsapp, küçük ve orta ölçekli işletmeler için platformun kapsamını arttırdı. İşletmelerin whatsapp üzerinden sipariş alımı için de platformu kullandığının farkında olan platform bu işlemin ticari dönüşümünü de sağlamak için adım attı. Yeni iş modeli güncellemesi sayesinde, müşterilere çevrimdışı katalog gönderimi işlemi geliştirilerek; işletmelerin sohbet harici ön gösterimde bulunabileceği katalog özelliği hayata geçiyor. Bu sayede işletmeler bir defa katalog hazırlayıp Whatsapp işletme hesaplarına yükleyebilecekler. Ek olarak resmi web sitesi olmayan işletmeler için de vitrin oluşturma imkanı ile Whatsapp Business küçük işletmelere pratik çözümler sağlamanın önünü açıyor. Müşteri olarak Whatsapp üzerinden alışveriş yapmak için işletmenin whatsapp sayfasında sağ üstte yer alan mağaza ikonuna basmanız yeterli.

Anasayfa Değişiyor:

En son Reels tuşuyla arama tuşunun yerini değiştiren Instagram; ana sayfada yine değişikliğe gidiyor. Yeni güncellemeyle birlikte Beğeniler butonu artık üst kısımda, Direkt Mesajlar’ın yanında yer alacak. Alt kısma ise Reels butonu ve daha önce Keşfet sekmesinde bulunan Alışveriş butonu konumlandırılacak. Bu özellikler şu an sadece Beta sürüme katılmış kullanıcılara açılmış durumda, ilerleyen dönemlerde tüm kullanıcılara açılacak. Yeni güncellemeyle beraber Instagram, alışveriş özelliğini daha da ön plana çıkarmış gözüküyor.

Snapchat Eğitimleri:

Bu aralar tüm platformların pazarlama veya satış alanında ciddi rekabetine şahit oluyoruz. Bu noktada aktif olan platformlardan Snapchat, pazarlama reklamcılığı üzerine ücretsiz sertifika eğitimleri vermeye başlıyor. “Snap Connect” şemsiyesi altında yer alan bir dizi kurs sayesinde pazarlamacılar, doğrudan Snapchat reklam uzmanlarından ders alabiliyorlar. Snapchat şu anda sektöre ve bölgeye göre uzmanlaşmış üç Snap Connect sertifikası sunuyor.

Ücretli Depolama Alanı:

Bu zamana kadar ücretsiz ve sınırsız depolama alanı sunan Google Fotoğraflar, 1 Haziran 2021’den itibaren bu özelliğini devre dışı bırakıyor. Açıklamaya göre, bu tarihten itibaren görseller, 15 GB’lık kapasiteye sahip Google One’a aktarılacak. Eğer buradaki depolama alanı da dolarsa, kullanıcıların ek ücret ödemesi gerekecek. Bir Google markası olan Pixel marka telefon kullanıcıları bu uygulamadan muaf olacak.

--

--

Güneş Özcan

Someone who is interested in marketing and advertising, cinema and art.